Jag oroar mig för om mitt barn har det bra i skolan. Vad ska jag göra?

Som förälder är du en av de viktigaste länkarna när det gäller att förhindra och förebygga mobbning, trakasserier och kränkningar. Men det är lätt att känna sig maktlös. Det bästa du kan göra är att prata, lyssna och vara aktiv.

Prata
Prata ofta om hur barnet har det i skolan och andra sociala sammanhang. Var nyfiken! För att ditt barn ska våga anförtro sig när något jobbigt händer är det viktigt att skapa en trygg och öppen dialog.
Lyssna
Lyssna och låt barnet sätta ord på sina upplevelser. Var tydlig med att mobbning och kränkningar aldrig är okej och att det är vuxnas ansvar att se till att barnet mår bra.
Var aktiv där ditt barn är
Häng med på fritidsaktiviteter och googla dataspel som barnet spelar. Genom att vara närvarande i barnets vardag så är det lättare att upptäcka om något inte är bra. Dessutom kommer relationen till ditt barn att stärkas.
Det går att skapa förändring
Berätta för barnet att om hen blir utsatt eller utsätter andra för kränkningar så går situationen faktiskt att förändra, och att skolan har ett ansvar.

Det är också bra att ta kontakt med skolan för att höra hur de ser på ditt barns skolsituation.

Gör gärna vår digitala gratiskurs för vårdnadshavare. I den får du tips och råd om hur du kan stötta ett barn som inte känner sig trygg i skolan?
Gör snabbkursen här

Läs mer om stöd för dig som vill stötta ett barn

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.