Till senaste kommentaren

Mitt barn vågar inte säga till sina kompisar

Hej. Min son har tre kompisar som retar en annan kille som min son känner lite grann. Min son tycker det är obehagligt och vill inte vara med. Vi har pratat med honom om att våga säga att han vill att de slutar. Men rädslan över att bli retad själv tar överhanden. Vi har sagt att han får smita därifrån och säga till någon vuxen. Smita går bra ibland men han vågar inte säga till någon. De som mobbar är hans enda tre kompisar på skolan. Vi har varit med om liknande med samma kompisgäng fast då gav de sig på killar som var bättre kompisar med min son. Jag skulle kunna prata med föräldrarna till två av tre i kompisgänget men min son vill inte det heller. Hur hanterar man detta? Vi försöker stärka han att våga säga nej.

Kommentarer

 • Hej Åsa,

  Tack för att du tar dig tid och skriver om din son och hans erfarenheter av att bevittna/se när kompisar behandlar en annan elev/barn illa. För det första tänker jag att det är jättebra att han faktiskt har tagit mod till sig och berättat för dig/er om vad han ser. Det är ju helt klart något som påverkar honom negativt, att se sina kompisar behandla någon annan illa. Jag tänker att det är viktigt att fortsätta prata om det som sker, och precis som ni gör, ge honom strategier hur kan hantera det som sker – gå där ifrån men även fortsätta att uppmuntra honom att ta hjälp från vuxna.

  Det är svårt att ensam säga nej men ofta vet vi ju att fler som är med om att det sker oschyssta saker faktiskt inte heller mår bra, tycker att det är okej etc. Jag tror det är viktigt att vuxna hjälper barnen i detta.

  Hur ser er samverkan ut med din sons klassföreståndare/mentor? Är det så att kompisarna går i samma klass? Hur skulle det vara att, i samråd med din son, berätta tillsammans om vad som sker i skolan/klassen? Om han är rädd för att kompisarna ska börja gå på honom tänker jag att det är viktigt att berätta för honom om att det som sker inte är okej (det vet han säkert redan) och att det är vuxna som har ansvar för att barn är trygga i skolan/klassen.

  Du får gärna ta kontakt med Friends rådgivning – boka in ett rådgivningssamtal för bollplank. Ett samtal brukar vara mellan 15-20 minuter och kostar ingenting. Mejla radgivning@friends.se

  Friends

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.